Freedom Play 1


Freedom Play – Vapausleikki – kuvaa toivetta ja toivoa vapautua inhimillisestä tuskasta ja kärsimyksestä, joihin toisen ja kolmannen polven sotavammaiset ovat tahtomattaan sitoutuneet. Isovanhemmat ja vanhemmat, jotka ovat kokeneet sodan helvetin, ovat siirtäneet omat sotavammansa (turvattomuus, rakkauden puute, heikko itsetunto…) lapsiinsa. Kuvissa kahleet sekä hahmojen osittainen läpinäkyvyys symbolisoivat yksilön elämänhistorian ulkopuolelle – sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen – ulottuvaa tuskan ja traumojen sidosta sekä sen aiheuttamaa identiteetin rajautumista.

Myös siivet ja sulat näyttelevät kuvissa ja aihekontekstissa merkittävää osaa. Ne symbolisoivat sekä menneisyyden kärsimystä ja sen toistuvan uudelleen kohtaamisen kutkuttavaa viehätystä että lentämistä, vapautta ja kahlitsemattomuutta. Pysyvinä merkkeinä kuvissa esiintyvien ihmishahmojen ihoonkin tatuoituina sulkien merkitys korostuu voimallisesti: ne kutittavat ja kiduttavat, mutta toisaalta ihminen on sitoutunut koko kehollaan ja ihollaan vapauden etsimiseen. Saavuttamaton vapaus traumoista on kärsimys, ja siksi ihminen toisaalta haluaa myös kohdata tuon tuskan prosessoidakseen itsensä vapaaksi.

Hahmojen taustalla sekä osittain myös heistä läpi näkyvät valtion ostokortit, joilla säännösteltyjä ruokatarvikkeita sodan aikana ja sen jälkeen ostettiin. R-kirjain merkitsee tässä ravintoa, joka voi olla sekä ruokaa että rakkautta. Ajatuksena kokonaiskuvassa on nykykontekstiin siirrettynä se, miten urbaanilta nykyihmiseltä puuttuu – ”on kortilla” – monia jopa äärimmäisen tärkeitä tarpeita tyydyttäviä tekijöitä. Maslow’n tarvehierarkian mukaiset fysiologiset perustarpeemme ovat tyydytetyt, mutta jo turvallisuuden tarpeen tasolla ilmenee vakavia puutteita. Sillä elämänalueella koetut fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset vauriot vääristävät myös rakkauden, arvostuksen ja itsensä toteuttamisen tarpeitamme, ja kompensoimme noita puutteita kukin omalla tavallamme kokeaksemme täydentyvämme.

Kuvasarja sai nimekseen Freedom Play, koska sekä ihmiskunnan että yksilön tasolla vain kuvittelemme olevamme vapaita. Seikkailemme vapauden ja vankeuden välimaastossa, ja elämämme on kuin leikkiä, jossa erilaisia rooleja ottamalla opettelemme hahmottamaan todellista paikkaamme maailmassa.

Kuvasin Freedom Playn palkkikameralla laakafilmille studiossa. Mallien kanssa kohtasimme ihmisinä sekä jaoimme ajatuksiamme ja kokemuksiamme toisen ja kolmannen polven sotavammaisuuksistamme. Scannasin sekä laakafilmit että valtion yleisostokortit, ja työstin kuvat digitaalisesti lopulliseen muotoon.

CC BY-ND 4.0 Freedom Play, jonka tekijä on hannetuuli, annetaan käyttöön lisenssillä Creative Commons Nimeä-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen Lisenssi. Tätä lisenssiä täydentäviä käytön sallivia ehtoja voi löytyä sivulta Tekijänoikeudet.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Freedom Play